De Niers door uw ogen!


Eind mei organiseert Dialoogmuseum de Crypte een Landschapsschildercursus met theorie en praktijk in drie bijeenkomsten.
Ter inspiratie vertelt landschapsschilderkunstspecialist, dr. Daan Lodder, het eerste uur van elke les over de geschiedenis van het genre, met een overzicht van de grootste schilders.

Na dit theoretische deel volgt een lunch van een half uur waarna we verder gaan met de praktijk: het zelf schilderen van het Niersdal. Drie maal twee uur lang gaan we onder leiding van drs. Annet Both 'de goede kleur op de juiste plek zetten'. Daartoe legt zij in de eerste les uit hoe men de kleur maakt die nodig is. De les erna draait om het gebruik van enkele soorten perspectief. Ieder kan met alle verkregen informatie werken op de wijze die hen het beste ligt, al is er voor wie toch eens 'door andere ogen wil schilderen' een korte uitleg over de manier waarop de vermaarde landschapsschilder Turner zijn landschappen maakte, in les drie.
Omdat voor de eerste les bepaalde grondkleuren nodig zijn en gezamenlijk inkopen bovendien kosten kan schelen, gaan we een week voor aanvang van de cursus samen boodschappen doen. Het doel van de cursus is om zowel beginners als gevorderden een basis te bieden om vervolgens zelf, in eigen stijl, verder aan de slag te kunnen.

Dr. Daan Lodder promoveerde in 2019 aan de Universiteit Utrecht op landschapsschilderkunst in de Noord-Europese Romantiek, en doceert aan verschillende universiteiten

Drs. Annet Both is professioneel frescomaakster en filosofe.

Zaterdag 13 mei: 11.00 tot 12.00 uur samen schilderboodschappen bij Bruna (Gennep)
Zaterdag 20 mei: 12.00 tot 15.30 uur
Zaterdag 27 mei: 11.00 tot 14.30 uur
Zaterdag 3 juni: 12.00 tot 15.30 uur
De zelf meegebrachte lunch eten we van 13.00 tot 13.30 uur
Eigen bijdrage: 35 euro p.p. (materiaalkosten c. 10-30 euro) voor de gehele cursus.