Lezen in het Donker

We leven in een tijd die ‘Verlicht’ zou heten.
Techniek en gezondheidszorg innoveren met een razend tempo en mensen lezen en schrijven meer dan ooit tevoren. En toch knaagt er bij velen iets. Misschien omdat ‘goed’ leven toch meer is dan alleen ‘comfortabel’ en ‘lang’ leven; misschien omdat men weliswaar veel leest en schrijft maar bijna alleen nog maar korte, spontane ‘posts’ op social media.

Juist in zo’n tijd en juist voor diegenen die voorbij de waan van de dag willen kijken, loont het om terug te keren naar de bronnen (ad fontes!). Dat wil zeggen: naar de grootste teksten van de grootste denkers in de Europese intellectuele traditie. Bij de collegereeks ‘Lezen in het Donker’ gaan we in de Crypte ons licht opsteken bij filosofen als Plato en Aristoteles, theologen als St. Augustinus en St. Thomas van Aquino en dichters als Sophocles en Dante. En dat dus, temidden van een prachtige kunstcollectie die deze traditie in alles ademt!

Vrijwel iedereen kan het maar het vergt wel inspanning en geduld. Als ware ‘Cryptologen’ gaan we de teksten woord voor woord lezen, zin voor zin herkauwen en ook tussen de regels speuren naar aanwijzingen. Nederig geven we de schrijver altijd het voordeel van de twijfel en streven we naar begrip boven overtuiging.

Deze collegereeks is bedoeld voor iedereen die oprecht geïnteresseerd en gemotiveerd is, ongeacht religieuze of politieke achtergrond, opleidingsniveau, haarkleur of wat ook. Wel geldt er, met het oog op de gesprekskwaliteit, een maximum van 14 deelnemers. De colleges gaan van start op zaterdag 15 januari. Schrijf je dus snel in door een mailtje met korte motivatie te sturen naar info@museumdecrypte.nl De eigen bijdrage voor de gehele reeks bedraagt 30 euro. (Gratis voor scholieren en studenten, en altijd in individuele gevallen nader bespreekbaar.)

Over uw docent:
Dr. Daan Lodder is verbonden aan verschillende onderwijsinstellingen als docent/onderzoeker theologie, filosofie en kunstgeschiedenis. Hij promoveerde in 2019 op het onderwerp  ‘landschap en spiritualiteit in de Duitse vroegromantiek’ aan de Universiteit van Utrecht en werkte daarvoor bij universiteiten en musea in Berlijn, Dresden, St Petersburg en St Andrews. Sinds 2021 is hij algemeen directeur van Museum de Crypte.

De teksten:
Januari: Plato - Apologia en Crito
Maart: Sophocles - Antigone
Mei: Bijbel - Genesis 1 en 2, selectie uit de Koran en uit werk van Hesiodos
Juli: St. Augustinus - De Stad van God (selectie)
September: Dante - Goddelijke Komedie (selectie)
November: St. Thomas Aquino - Summa Theologica (selectie)