Denken Vertragen: teambuilding met betekenis

De filosofen Socrates, Aristoteles, Kant en Nietzsche hebben een ding gemeen: zij filosofeerden peripatetisch.
Dat wil zeggen: zij wandelden om te denken. Wandelend filosoferen over wat we zien is precies wat in deze rondleiding gebeurt.
In een tijdsbestek van anderhalf tot twee uur gaan we op zoek, aan de hand van voorwerpen in de Crypte, naar een kijk- en denkervaring . Dat doen we volgens een structuur, `maieutiek' genaamd, die Socrates ons gaf. In deze denkstructuur gaat het om het omvormen van een kijkervaring naar een van te voren zelfgemaakt concept. Het geheel van ervaring en concept wordt vervolgens belicht met een vraag, met de opzet ons op een nog niet eerder ontdekte grondgedachte van onszelf te wijzen. Deze rondleiding draait daarom sterk om zelfreflectie en, om die de ruimte te geven draait de rondwandeling ook om stilte, rust en traag denken. De rondgang wordt afgesloten met napraten over ieders antwoorden.

We wandelen met een groep van minimaal vier en maximaal twaalf mensen. De rondgang duurt ongeveer anderhalf uur maar kan wat uitlopen. Deelname is mogelijk vanaf 16 jaar.

Over uw docente:
Drs. Annet Both is filosofe en kunstenares. (Fresco's) Daarnaast heeft ze filosofische werken vertaald en een ruime ervaring als docente en trainer.